Robotchirurgie

Gynaecologie-Verloskunde is een zeer divers specialisme: gaande van zwangerschapsbegeleiding, fertiliteitsbehandelingen, bevallingen, tot jaarlijkse controles met uitstrijkjes, gynaecologische echografie van het klein bekken en indien nodig chirurgie, operaties.

Dokter Bafort begeleidt jullie graag met veel expertise in deze verschillende takken van de Gynaecologie-Verloskunde.

De chirurgische technieken zijn de afgelopen jaren natuurlijk enorm geëvolueerd. Vroeger werd bij een patiënte die een hysterectomie  (operatie waarbij de baarmoeder verwijderd werd) moest krijgen, de volledige buik opengesneden. Daardoor moesten de patiëntes algauw een week tot 14 dagen in het ziekenhuis verblijven. Later werd overgeschakeld naar een litteken in de bikinilijn (pfannenstielincisie of keizersnedelitteken), wat esthetisch toch beter is voor de patiëntes. Met de intrede van de kijkoperaties of laparoscopie, werden zowel de littekens kleiner als de hospitalisatieduur voor de patiëntes veel verkort.

Begin de jaren 2000 werd echter een nieuwere techniek ontwikkeld

ROBOTCHIRURGIE

Robotchirurgie

Minimaal invasieve procedure

Deze minimaal invasieve procedure werd de laatste jaren verder ontwikkeld en verfijnd, en heeft duidelijk zijn plaats verworven in de verschillende disciplines: Urologie, NKO, algemene heelkunde, maar ook gynaecologie.  Bij robotchirurgie wordt gebruikt gemaakt van de klassieke laparoscopiemethode, maar wordt er op de patiënt een robot gekoppeld die ervoor zorgt dat de chirurg veel nauwkeuriger, gemakkelijker en meer ergonomisch kan opereren. Naast de voordelen voor de chirurg zijn er ook duidelijke voordelen voor de patiënt: door het gebruik van robotinstrumenten, is er minder trauma aan de weke delen in de huid van de buik, waardoor het herstel nog vlotter is in vergelijking met klassieke laparoscopie.
 

Gezien dr. Bafort reeds zeer ervaren was in de klassieke laparoscopie, stelde dr. Maene aan hem voor om toch ook eens de robotchirurgie te gaan ontdekken. Via een reeks cursussen in de ORSI-Acadamy in Melle, konden ze zo hun robotische vaardigheden bijwerken en werd de eerste robotische hysterectomie (verwijderen van baarmoeder) uitgevoerd eind september 2019. Ondertussen hebben deze 2 chirurgen meer dan 100 procedures uitgevoerd met de robot, en is deze techniek hen dan ook vertrouwd.

Video Da Vinci

Hysterectomie

Video Da Vinci

Tuba Reanastomosis

Procedures

Cystectomie - Cysten thv de eierstokken verwijderen

We gebruiken de robot om cysten thv de eierstokken te verwijderen (cystectomie), waardoor we bijvoorbeeld bij jonge meisjes die een dermoïdcyste of wondergezwel hebben, we een heel groot stuk van de eierstok kunnen sparen, waar vroeger altijd de eierstok klassiek werd weggenomen en dit toch gevolgen heeft naar vruchtbaarheid op latere leeftijd.

Hysterectomie - Verwijderen van de baarmoeder

Daarnaast voeren we nu ook de hysterectomieën robotisch uit. Een hysterectomie, waarbij de baarmoeder verwijderd wordt ikv bv bloedingsproblematiek, pijn of kwaadaardige afwijkingen. Hierdoor zien we een duidelijk sneller herstel dan via klassieke laparoscopie en gaan de mensen de ochtend na de operatie in meer dan 90% van de gevallen al naar huis.

Indien het om een kwaadaardige aandoening gaat, waarbij er bv baarmoederkanker of endometriumcarcinoom werd vastgesteld, kan ook via de robotische ingreep de schildwachtersklier gemakkelijk worden opgezocht en verwijderd worden, zodat verder onderzoek van het weefsel en mogelijke uitzaaingen naar de lymfevaten onderzocht worden.

Tubaire reanastomose

Indien patiënten een klassieke sterilisatie ondergaan hebben, waarbij de eileiders in 2 stukken geknipt werden als methode om niet meer zwanger te worden, kan indien ze dit wensen en de uiteinden van de eileiders nog lang genoeg zijn, deze met behulp van de robot terug aan elkaar gezet worden (tubaire reanastomose).

Myomectomie

Patiënten die last hebben van grote ‘vleesbomen’, (myomen of fibromen), goedaardige tumoren van de baarmoeder, kunnen ook conservatief behandeld worden door het verwijderen van deze vleesboom (myomectomie). Bij het verwijderen van de vleesboom wordt de bloedcirculatie naar de baarmoeder tijdelijk onderbroken, zodanig dat de vleesboom met een stuk minder bloedverlies verwijderd kan worden. Ook deze operatie valt eenvoudiger uit te voeren met de robot.